Značilne jedi

Prepustite se kulinaričnim užitkom receptov naših prednikov, ki smo jih prenesli na današnji čas.

Pastirske jedi so prisotne v vsem alpskem prostoru, čeprav se po krajih med seboj nekoliko razlikujejo. Mednje vsekakor sodijo masunjek s kislim mlekom, obara z ajdovimi žganci, žlinkrofi, pečena jagnjetina, vse vrste sirov in sirnih namazov, pa tudi suhomesnati izdelki.

KAMNIŠKA KAJŽERCA

KAMNIŠKA KAJŽERCA

Polobarjena klobasa, ki temelji na družinskem izročilu kamniškega mesarja Podgorška. Ohranjanje družinskega izročila, povezanega s predelavo mesa, je poudarilo status mesta in meščanov.

TRNIČ

TRNIČ

Slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Značilen je za pastirsko izročilo Velike planine.

GRUŠAVI ŽLINKROFI

GRUŠAVI ŽLINKROFI

Žepki iz testa, polnjeni s suhimi hruškami, so odličen posladek, preliti z medom pa navdušijo tudi največje sladkosnede.

ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC

ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC

Geografsko zaščitena suha mesnina iz kakovostnega svinjskega mesa in slanine.

FIRŠTOV DIVJAČINSKI GOLAŽ

FIRŠTOV DIVJAČINSKI GOLAŽ

Povezan je z lovskim pohodom nadvojvode Karla II., ki je leta 1564 v dolini Kamniške Bistrice obedoval za kamnito mizo, kasneje poimenovano Firštova miza (Fürst = knez, vladar).

AJDOVI ŽGANCI

AJDOVI ŽGANCI

Tradicionalna kmečka jed, pripravljena iz pražene ajdove moke in zabeljena z ocvirki. Ponudimo jih lahko s kislim mlekom, jogurtom, priležejo pa se tudi h kislemu zelju ter k raznim juham in enolončnicam.

POSMODULA

POSMODULA

Ob peki kruha so v vaseh okrog Preddvora gospodinje manjše hlebčke testa razvaljale, namazale s skuto ali zaseko in na hitro posmodile na robu peči.

MASLOVNIK ALI MASUNJEK

MASLOVNIK ALI MASUNJEK

Tradicionalna planšarska jed, pripravljena iz bele, ajdove ali koruzne moke, ki jo zakuhamo v vročo smetano. Postrežemo ga kot prilogo k žgancem ali namažemo na domač kruh.

SOLČAVSKI SIRNEK

SOLČAVSKI SIRNEK

Rahlo pikantna zorjena skuta, aromatičen namaz za črni kruh, ki se poda tudi k suhim mesninam. Iz njega na Solčavskem kuhajo odlično juho sirnico.

KLOŠTRSKA KREMŠNITA

KLOŠTRSKA KREMŠNITA

Kremna rezina izvira iz Uršulinskega samostana v Mekinjah, ki je premožnejšim dekletom iz okolice omogočal individualne kuharske tečaje, s čimer so se nekatere samostanske jedi razširile tudi na podeželje.

UBRNENIK

UBRNENIK

Kmečka jed, pripravljena iz pražene ajdove ali pšenične moke, ki jo zalijemo z osoljenim mlekom, v katerega smo dodali maslo in smetano. Ubrnenik postrežemo s kislim mlekom ali z belo kavo.

MOHOVT

MOHOVT

Poltrajni skutini namaz z dodatkom smetane, začinjen s soljo in kumino. Primeren tudi kot priloga k suhim mesninam.