Solčava

Solčavsko je harmonija treh dolin, ki se nahajajo na tem območju. Dve predstavljata Robanov in Matkov kot, tretja pa je Logarska dolina, ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi.

Na tem območju je moč najti harmonično sožitje med tradicijo, človekom in naravo, ki ga doživite le redkokje. Logarska dolina Solčavsko se ponaša z zlatim znakom Slovenia Green Destionation, v letu 2021 pa je bila Solčava nagrajena tudi v okviru izbora Best Tourism Villages, ki ga organizira UNWTO.

Krajinski park Logarska dolina ima registriranih preko 40 naravnih vrednot, za uspešno upravljanje zavarovanega območja pa je prejel nagrado CIPRA Prihodnost v Alpah.

Park je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma prejel tudi znak Slovenia Green Park. Dolina nudi možnost številnih poletnih in zimskih aktivnosti, v njej pa lahko tudi prenočite. V osrčju doline se namreč nahaja butični Hotel Plesnik, ki obiskovalce razvaja z izjemnimi pogledi na okoliške vrhove, kakovostnimi storitvami in lokalno kulinariko.

Logarska dolina
Solčava 1

Bivanjska značilnost Solčavskega so visokogorske samooskrbne kmetije, med katerimi številne odprtih rok sprejmejo tudi turiste.

Največ turističnih kmetij se nahaja bodisi v krajinskem parku Robanov kot, 5 kilometrov dolgi ledeniško preoblikovani dolini, bodisi v najmanjši od treh dolin na tem območju, Matkovem kotu. Ime je dolina celo dobila po (pra)kmetiji Matk, ki se nahaja na njenem pobočju. Na turističnih kmetijah vam radi postrežejo z domačimi dobrotami, med njimi pa še posebej izstopa lokalna mesnina, zgornjesavinjski želodec.

Solčavska panoramska cesta vas popelje po poti pastirčka Krištofa, ki išče izgubljene ovce.

Skupno 37 kilometrov dolgo cesto lahko prehodite ali pa prevozite s kolesom, motorjem oziroma avtom. Že samo ime nakazuje, da nas po poti razvajajo izjemni razgledi na okoliške vrhove, zraven pa je moč spoznati številne lokalne bisere kulturne in naravne dediščine. Eden takih je tudi izvir kisle vode, mineralne vode z veliko vsebnostjo železa in ogljikovega dioksida. Pitni vodi z nekoliko nenavadnim okusom, ki je drugje v Sloveniji še niso zasledili, pripisujejo tudi zdravilno moč. Na Solčavski panoramski cesti pa lahko tudi prenočite ali pa se le okrepčate s kulinaričnimi specialitetami visokogorskih kmetij.

DSC_064 SV. DUH IN SAV. ALPE
Slap Rinka

Slap Rinka je eden najlepših, najbolj znanih in najbolj obiskanih slapov v Sloveniji. Velja za prvi izvir reke Savinje.

Največji pretok ima spomladi in jeseni. Najvišja posamezna stopnja slapu znaša 90 metrov, njegova skupna višina pa je 105 metrov. Desno ob slapu Rinka je Orlovo gnezdo, manjši panoramski objekt, ki ponuja izjemen razgled na pršeči slap. V Logarski dolini pa najdemo še en priljubljen slap, slap Palenk, ki je predvsem dobro obiskan v zimskem času, ko predstavlja atraktivno plezališče za ljubitelje lednega plezanja.