Preddvor

Kraj, ki je le streljaj oddaljen od glavnega letališča in prestolnice, prav vsakemu obiskovalcu nudi, da dan preživi nekoliko drugače.

Preddvor vabi, da odkrijete njegove neodkrite travnike, pašnike in gozdove, bogato kulturno in stavbno dediščino ter spoznate gostoljubne domačine. Tukajšnji začetki turizma temeljijo na zdraviliškem turizmu, to blagodejno klimo, mir in neokrnjeno naravo pa je Preddvor ohranil vse do danes. Posebnost kraja so tudi kar štirje gradovi, do katerih se lahko sprehodite v enem dnevu.

Jezero Črnava je manjše akumulacijsko jezero, ki leži v zavetju Storžiča in je nastalo z zajezitvijo potoka Bistrica.

Ime je dobilo po temnem, črnem gozdu. Jezero je precej plitvo, voda pa sveža, saj ga napaja živahna Bistrica. Obdaja ga sprehajalna pot, na enem delu pa je urejen tudi dostop do vode ter park Bor z otroškim igriščem in lokalom. Tik ob jezeru se nahajata manjši hotel Alma in grad Hrib, kjer se obiskovalci lahko spočijejo z razgledom na Alpe. Že več kot 20 let v Preddvoru ohranjajo navado, da v času božiča v jezero Črnava potopijo božično drevo, kar simbolno predstavlja odhod starega in prihod novega leta.

Jezero Črnava
Grad Dvor

V središču Preddvora se nahaja grad Dvor, po katerem je kraj tudi dobil ime.

Danes ponovno služi turističnim namenom, in sicer se v njem nahaja stara lekarna z zdravilnimi arcnijami, trgovina z lokalnimi dobrotami ter vinska klet, v kateri si lahko vino sami natočite, ga zapečatite in si v stari tiskarni odtisnete vinsko nalepko. Na vodenem ogledu, na katerem vam razkrijejo marsikatero grajsko skrivnost, si lahko ogledate tudi grajski park in se spočijete v prijetni grajski kavarni.

Ob pogledu na hribe v Preddvoru nam v oči pade travnata Zaplata s skrivnostnim Hudičevim borštom.

O njegovem nastanku govori legenda o prepiru dveh kmetov za gozd. Eden v jezi vzklikne: “Hudič naj ga vzame!”, pa vrag res pridrvi in jo z gozdom vred popiha proti goram. A ob zvonjenju v cerkvi Sv. Jakoba hudič izgubi svojo moč in spusti breme sredi hriba. Razgledna travnata pobočja Zaplate so danes priljubljena pohodna točka, Zavetišče v Hudičevem borštu pa je priljubljeno tudi kot izhodišče za jadralne padalce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pohodništvo

Poleg številnih tematskih poti, pa je Preddvor tudi odlično izhodišče za pohodnike vseh starosti in zmogljivosti.

Izbor gričev, vrhov in razgledišč sega od 500 pa do dobrih 2500 metrov nadmorske višine. Planinske koče rade sprejmejo obiskovalce, nudijo pa tudi odlično lokalno kulinariko.