Pohodništvo

Pohodništvo se sklada s trajnostnim načinom življenja domačinov, ki ga delijo z vsemi, ki prihajajo kot prijatelji. Urejena je gosta mreža označenih planinskih poti, ki vodijo do najlepših kotičkov Kamniško-Savinjskih Alp. Odkrijte številne zgodbe teh krajev na tematskih pešpoteh, se po vzdrževanih planinskih poteh odpravite do najvišjih gora ali pa se z vodnikom podajte na večdnevno gorsko doživetje.

Mreža vodnih poti

Voda je naše največje bogastvo! Osvežite in okrepčajte se v številnih izvirih pitne vode v mreži vodnih poti, ki se povezujejo v krožno pot okrog Kamniško-Savinjskih Alp. Na skoraj 100 kilometrov dolgi poti, ki vodi po že obstoječih stezah, lahko premagate več kot 5000 višinskih metrov (vzponi in spusti). Doživite pristnost pitja čiste in bistre vode naravnost iz izvira, ob tem pa spoznajte vodne zgodbe, ki razkrivajo skrivnosti tega območja.

51_Velika planina_Alenka Hribar

Velika planina in sv. Primož nad Kamnikom

Obiščite Veliko planino, ki se ponaša z najvišje ležečo, še aktivno pastirsko vasjo, do katere pa lahko dostopate na več načinov. Najbolj priljubljena je vožnja z nihalko iz doline Kamniške Bistrice in sedežnico, kar spada med bolj trajnostne načine dostopa. Domačini in družine si kot izhodišče najraje izberejo urejeno, a plačljivo parkirišče Rakove Ravni (dostop preko prelaza Volovjek), bolje pripravljeni pohodniki pa se na planino odpravijo kar iz Stahovice in mimo cerkve sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom, ki je tudi sicer priljubljen izletniški cilj. Veliko planino si lahko ogledate na krožni poti Po stopinjah pastirjev, kjer vas na dvourni poti pozdravi 11 informacijskih tabel z znamenitostmi Velike planine.

Kneippova bosonoga pot

Kneippova bosonoga pot

Nekaj več kot 3 kilometre dolga Kneippova bosonoga pot, ki se nahaja v okolici Term Snovik v Tuhinjski dolini, je bila v letu 2018 s strani Turistične zveze Slovenije razglašena za najboljšo tematsko pot. Poteka po travniku, pesku, skozi gozd in po drugih naravnih materialih, opremljena pa je z dvanajstimi vadbenimi elementi. Priporočljivo se je po poti podati ob vodstvu Kneipp terapevta, s katerim lahko v naravnem okolju izvajate nekatere Kneipp terapije kot sta štorkljasta hoja in kopel rok. Za tiste, ki niste vajeni bosonoge hoje, pa je za začetek na voljo tudi krajša bosonoga pot ob apartmajskem naselju Na robu gozda.

Tocka pri Klemensku 9

Solčavska panoramska cesta

Ob obisku Solčavskega je postanek na kakšnem od odsekov Solčavske panoramske ceste skoraj neizbežen, mi pa vam priporočamo, da si ob naslednjem obisku ogledate kar celotnih 37 kilometrov. Ker je dostopna tako peš in s kolesom kot tudi z motornimi prevoznimi sredstvi (avto, motor), lahko njene lepote spoznate četudi nimate veliko časa oziroma kondicije. Skupno dvajset postankov vas popelje po naravni in kulturni dediščini območja, vmes pa vas pot razvaja z dih jemajočimi razgledi in gostoljubnimi visokogorskimi kmetijami.

Logarska dolina

Pot po Logarski dolini

Naj tematska pot leta 2021 je postala Pot po Logarski dolini, ki se v dolžini 7 kilometrov vije skozi eno naših najlepših alpskih dolin. Naravoslovno-etnografska pot vodi skozi gozdove, mimo kmetij in travnikov pa vse do slapu Rinka. Med potjo lahko odkrivate zgodbe krajinskega parka Logarska dolina, si ogledate naravne znamenitosti kot so izvir Črne in skalni balvani ter začutite uglašenost med domačini in naravo. Enosmerna nezahtevna pot je v enem delu urejena tudi za osebe na invalidskih vozičkih.

Češka koča

Češka koča

Nad dolino Ravenske Kočne na Jezerskem se pod severno steno najvišjega vrha v Kamniško-Savinjskih Alpah, Grintovca, nahaja priljubljena pohodniška točka Češka koča, ki je osrednja planinska postojanka na tem območju. Do koče sicer vodi več poti, med pohodniki pa je najbolj priljubljena tista, ki vodi iz doline Ravenske Kočne. Pot, ki je sicer označena kot nezahtevna, je v zgornjem, strmejšem delu ponekod opremljena z lestvami in jeklenicami. Češka koča je za nekatere planince končni cilj, za druge pa le izhodišče do višjih vrhov v Grintovcih. Za vse obiskovalce pa je dobro poskrbljeno, saj koča premore vse od tovorne žičnice, pristajališča za helikopter, zbiralnika za vodo in celo čistilne naprave.

dolina ravenske kočne

Sprehajalna tematska pot po dolini Ravenske Kočne

Ob potoku Jezernica poteka 8 kilometrov dolga tematska pot po dolini Ravenske Kočne, ki se začne in konča pri Planšarskem jezeru. Nezahtevna pot velja za eno najlepših sprehajalnih poti na Jezerskem, ob njej pa se s pomočjo informativnih tabel lahko seznanite z nastankom doline, njenim živalskim in rastlinskim bogastvom ter ostalimi znamenitostmi. Makadamska pot, ki je znana predvsem po veličastnih pogledih na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, vam bo vzela dobre 3 ure časa, počitek pa si lahko privoščite na urejenih macesnovih klopeh ob poti. V dolini Ravenske Kočne lahko tudi prenočite, in sicer na kmetiji Ancel, v bližini katere se nahaja tudi izvir potoka Jezernica.

Preddvor

Planinska koča in cerkev Sv. Jakoba

Ena najbolj obiskanih in priljubljenih pohodnih točk v Preddvoru je cerkev Sv. Jakoba, ob kateri se nahaja tudi planinska koča v upravljanju Planinskega društva Preddvor. Čudovit razgled, ki ob lepem vremenu sega vse do Triglava, izvrstne sladice in posebno Jakobovo pivo je samo nekaj izmed razlogov za obisk. Razmeroma nezahteven vzpon, ki se začne na parkirišču pred gradom Turn, vam bo vzel slabi dve uri časa. Za nekatere pohodnike je točka le postanek do vzpona na višje vrhove, nekoliko višja Potoška gora pa je priljubljena tudi kot vzletišče za jadralne padalce.

Jezero Črnava

Skrivnost preddvorskih štorkelj

Za družine je v Preddvoru, poleg postanka ob jezeru Črnava, obvezna točka tudi tematsko-orientacijska pot Skrivnost preddvorskih štorkelj. Pot se prične v bližini šole, na njej pa lahko rešujete tematske kartončke z nalogami in žigi, ki jih vzamete na info točki. Na poti otrokom preddvorske živali postavljajo različno zahtevne izzive, ki jih ob spodbudi staršev rešujejo kar sami. Lahka planinska pot, ki je odvisno od izbire težavnosti dolga od 1 – 1,5 kilometra, je primerna za vse generacije, priporočljiva pa je ustrezna pohodna obutev in previdnost.

Raduha

Raduha

Na pogorje Raduhe, ki se nahaja v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp, iz Luč vodi več markiranih poti. Med dobro obiskanimi je Velika Raduha, ki je z 2062 metri nadmorske višine najvišji vrh pogorja. Gledano s severne strani Raduha s strmimi in skalnatimi pobočji deluje kot mogočna gora, medtem ko je njena jugovzhodna stran položnejša in tudi zato zelo priljubljena med planinci. Dodaten razlog pa so tudi bujno alpsko rastlinje in čudoviti razgledi z vrha. Za okrepčilo na poti je od junija do septembra odprta Koča na Loki pod Raduho, kjer pohodnikom poleg hrane in pijače nudijo tudi nočitve.

Pešpot okrog Luč

Pešpoti okrog Luč

Za sprehode je v okolici Luč veliko priložnosti, kot eno bolj priljubljenih pa priporočamo pešpot od Luč do Igle, skalnega samotarja, ki je zavarovan kot naravni spomenik in se nahaja ob regionalni cesti med Lučami in Solčavo. Pot se prične ob glavni cesti, nekoliko ven iz Luč, in se po razmeroma nezahtevni poti vzpne do kmetije Pečovnik, potem pa se spusti do ravninskega dela ob Savinji. S prečkanjem viseče brvi čez reko in regionalne ceste nas pot pripelje do Igle, ki jo je možno krožno obhoditi in se nato po isti poti vrniti na izhodišče.

Štefanja gora

Štefanja gora

Štefanja gora s cerkvijo sv. Štefana je priljubljena pohodna točka nad Cerkljami na Gorenjskem. Pot je razmeroma nezahtevna, vseeno pa zahteva dobro obutev in nekaj kondicije. Na poti na vrh se na več mestih odpre lep razgled na Gorenjsko. Nekoliko pod vrhom na izletniški kmetiji Pr’ Mežnarju nudijo tudi odlično lokalno kulinariko.

Krvavec

Pot pastirskih škratov na Krvavcu

Krvavec je gora v Kamniško-Savinjskih Alpah, najbolj znana kot zimskošportno središče, čez leto pa priljubljena tudi kot pohodniška in kolesarska destinacija. Posebno doživetje pa Krvavec ponuja tudi s Potjo pastirskih škratov, ki odstira skrivnosti pastirske planine in ponuja pravo družinsko dogodivščino. Na poti se nahaja tudi kar 16 lesenih skulptur živali in škratov s Krvavca.