Luče

Luče, destinacija v zavetju Kamniško-Savinjskih Alp, ležijo v zgornjem povirju reke Savinje.

Lega na stiku alpskega in predalpskega sveta vpliva na izredno geološko raznovrstnost, ki se na severu kaže s strmim apnenčastim svetom, na jugu pa kot nižje, zaobljeno hribovje, ugodno za poselitev. Nekaj manj kot polovico ozemlja destinacije obsega območje Natura 2000. Središče občine predstavlja naselje okrog cerkve sv. Lovrenca, le kilometer od tam pa lahko najdemo etno vasico z muzejem starih rokodelskih obrti. Luče so v letu 2019 postale drugi slovenski kraj s članstvom v mednarodni mreži Gorniške vasi, kar kaže njihova prizadevanja za razvoj turizma na trajnosten način.

Aktivnosti na tem območju so neločljivo povezane z alpsko reko Savinjo.

Ob Savinji se lahko sprehajate in kolesarite, ob njej poiščete osvežitev v vročih poletnih dneh, se preizkusite v muharjenju ali pa izkoristite njeno živahnost za adrenalinske spuste z rafti in kajaki. V zgornjem toku je njen značaj namreč izrazito alpski, kar se kaže s številnimi prelivi in brzicami. Najbolj drzni se lahko po njenih skalnih kanjonih in v družbi izkušenih vodnikov odpravite tudi na soteskanje.

savinja rafting
Luče Slika 2

Na Raduho, najvišjo goro vzhodnega dela Kamniško-Savinjskih Alp, vodijo številne markirane poti.

Njena skalnata severna pobočja so strma, gozdnata in travnata, južna pa se zložno spuščajo vse do Luč. Osamljena lega omogoča izjemen razgled z vrha, severna pobočja pa so zanimiva tudi za alpinistične vzpone. Pozimi je ob poznavanju razmer in dobri opremi možna tudi turna smuka.

Snežna jama je najvišje ležeča jama v Sloveniji urejena za turistični obisk.

Nahaja se na jugozahodnem pobočju Raduhe na nadmorski višini 1556 metrov. Ta biser alpskega krasa je bil zaradi obdobja večnega snega, ki je zakrival vhod v jamo, dolga leta neodkrit. Jama je dolga več kot 1300 metrov, od tega je več kot 800 metrov jame urejene za obiske turistov. Zaradi njenih lepot, jamskega mleka, ledenih skulptur in kapniškega okrasja ter vodenja ob siju karbidnih svetilk, je obisk jame nepozabno jamsko doživetje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hiša Raduha

Po gori poimenovana Hiša Raduha je eden od obveznih postankov ob obisku Luč.

Družina Breznik poskrbi za odlično kulinarično izkušnjo, prav posebno doživetje pa ponuja prenočevanje v eni izmed hišk na drevesu, kozolcu ali prenovljeni stari štali. Doma pridelane surovine in lokalni dobavitelji prispevajo k temu, da je vsaka večerja v obliki 4 ali 7-hodnega menija zgodba zase. Hiša, ki je svoja vrata odprla že leta 1875, se nahaja v starem jedru vasice Luče, za njenim vrtom pa teče reka Savinja.