Kolesarjenje

Možnosti za cestno in gorsko kolesarjenje je ogromno, zaradi velike razgibanosti terena pa bodo najbolj uživali nekoliko zahtevnejši kolesarji. Med cestnimi kolesarji je zagotovo najbolj priljubljena slikovita trasa Maratona Alpe, ki vas bo popeljala okoli Kamniško-Savinjskih Alp. Dolga je 130 km, na njej pa premagate pa kar tri alpske prelaze: Jezerski Vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec – skupno 2000 m višinske razlike. Tudi gorskim kolesarjem pa slikovite ceste in kolovozi nudijo razgiban teren.

Maraton Alpe

Kolesarji, ki so prevozili krog okoli Kamniško-Savinjskih Alp pravijo, da je Maraton Alpe ena najtežjih, a tudi najlepših kolesarskih dirk v Sloveniji. Maraton, ki poteka na vsako prvo julijsko nedeljo, poteka že od leta 2007. 130-kilometrov dolga trasa je, s 3 prelazi in 2.000 metri višinske razlike, svojevrsten izziv za vsakega rekreativnega kolesarja, najhitrejši pa jo uspejo prevoziti v dobrih 3 urah in pol. Z zmago na tem slikovitem maratonu se ponašata tudi Primož Roglič (2012) in Luka Mezgec (2009), ki sta se kasneje podala v profesionalne vode. Za vse tiste, ki pa za tekmovanje niste ustrezno pripravljeni, so organizatorji v zadnjih letih dodali še posebno kategorijo – električna kolesa.

self_guided

Self-guided tour (samovodena kolesarska tura)

Za vse tiste, ki najraje raziskujete sami, smo pripravili samovodene kolesarske počitnice, ki vas v 8 dneh popeljejo po trasi Maratona Alpe okrog Kamniško-Savinjskih Alp, na Bled in v Ljubljano. Ne zamudite priložnosti za občudovanje izjemnih razgledov na slovenske Alpe, prenočevanja v prijetnih lokalnih nastanitvah in predvsem dobre slovenske hrane. Tura je primerna tudi za nekoliko slabše pripravljene kolesarje, ki lahko koristijo dodaten prevoz na bolj zahtevnih delih poti.

MTB Krvavec

Bike park Krvavec

Tudi adrenalina željni kolesarji lahko v Kamniško-Savinjskih Alpah najdejo svoj raj, saj se Bike park Krvavec ponaša s 6 označenimi gorsko kolesarskimi traili z največjo višinsko razliko spusta med Bike parki v Sloveniji. Bike park, ki je bil v letu 2021 vključen med 21 vodilnih na področju Evrope, nudi traile za vse vrste kolesarskega znanja, od leta 2018 pa se lahko pohvali tudi s skoraj 10 kilometrskim spustom, ki pelje vse do spodnje postaje kabinske žičnice.

Vzpon na Krvavec

Vzpon na Krvavec

Še eno posebno kolesarsko tekmovanje v Kamniško-Savinjskih Alpah je tudi Vzpon na Krvavec, s katerim se po težavnosti lahko kosa le še vzpon na Mangartsko sedlo. Dobrih 11 kilometrov dolg vzpon, pri katerem kolesarji premagajo 960 višinskih metrov (štart 460 metrov, cilj 1421 metrov), ima povprečen naklon 8 odstotkov, na najbolj strmih predelih pa naklonina doseže tudi 17 odstotkov. Čeprav najboljši čas vzpona (na aplikaciji Strava) s 33:51 drži Tadej Pogačar, pa je ciljni vzpon do Ambroža pod Krvavcem na državnem prvenstvu v cestnem kolesarjenju leta 2020 v neposrednem dvoboju s slednjim dobil Primož Roglič.