Kamnik

Kamnik je mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, ki velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji.

V pisnih virih se prvič omenja leta 1229, njegova gradova pa že prej. Na mestni vzpetini stoji Mali grad, od katerega je ohranjena le romanska kapela, ruševine nekdanjega Starega gradu pa danes predstavljajo dobro obiskano pohodno točko, s čudovitim razgledom. Na čas, ko je bil Kamnik glavno mesto dežele Kranjske, nas spominja čudovita arhitekturna dediščina. V mestu se nahaja tudi frančiškanski samostan z izredno bogato knjižnico. Kamnik je prejemnik zlatega znaka Slovenia Green Destionation.

Velika planina je lahko dostopna kraška planota, z vrha katere se vidijo najvišji vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, razgled pa sega vse do Ljubljane in naprej.

Pastirsko naselje na planini velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi ter privablja številne obiskovalce vse dni v letu. Prepoznavno je po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Obiskovalce z veseljem povabijo na pravo pastirsko malico – kislo mleko in žgance.

Velika planina
2_Soteska Predaselj - Kamniška Bistrica_Boštjan Tacol_Sklop 1

Dolina, poimenovana po istoimenski reki Kamniški Bistrici, je umeščena v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp.

Svežina reke veje skozi celotno dolino, njene najbolj zanimive točke pa predstavljajo izvir reke, kjer se nahaja manjše jezero, 30 metrov visoka soteska Predaselj in manjši hudourniški slap Orglice. Po celotni dolini se vije Koželjeva pešpot, najlepši del pa sega od spodnje postaje nihalke na Veliko planino, mimo Plečnikovega dvorca pa vse do zaključka pri Domu v Kamniški Bistrici. Dolina je odlično izhodišče za izlete v visokogorje, ob vrnitvi pa vas pričaka čista in za pitje primerna voda.

Arboretum Volčji Potok je kulturni spomenik državnega pomena.

Na 85 hektarih površine se nahaja skoraj 5000 dreves, 1000 sort vrtnic in kar 2 milijona tulipanov, po eden za vsakega Slovenca. Park je priljubljeno sprehajališče, ki je čudovito v vseh letnih časih, zaradi velikega otroškega igrišča pa je še posebej dobro obiskan med družinami. Ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti parka je francoski vrt, ki ga je zasnoval nekdanji lastnik Leon Souvan. Poleg stalnih razstav dinozavrov in kitov v naravni velikosti, pa se pa v parku čez leto odvijajo tudi številne dobro obiskane prireditve.

Kamnik Slika 2
Snovik

Tuhinjska dolina, ki je nekdaj predstavljala pomembno trgovsko pot med Oglejem in Dunajem, je posejana s številnimi majhnimi vasicami.

Domačini skrbijo za bogato etnološko dediščino, ki se navzven kaže s številnimi ohranjenimi kozolci, kaščami in kmetijami. V eni izmed stranskih dolin se nahajajo Terme Snovik, najvišje ležeče in v trajnost usmerjene terme. Tuhinjska dolina ima kar nekaj točk vrednih postanka, in sicer cerkev sv. Miklavža na Gori, vasi Špitalič in Motnik ter kraško planoto Menino planino.