Jezersko

Jezersko je z vencem Kamniško-Savinjskih Alp ograjena zelena ledeniška dolina, ki je prva Gorniška vas v Sloveniji.

Ponuja bogastvo različnih doživetij, saj je prepredeno s sprehajalnimi in planinskimi potmi. Ob pohodniških užitkih vseh težavnosti pa omogoča tudi bogat izbor plezalnih tur, tako poleti kot pozimi. Prostrani gozdovi, travniki in bistrost potokov ter ohranjeno bogastvo kulturne dediščine pričajo o izjemni harmoniji med človekom in naravo. K razvoju turizma pristopajo trajnostno in na temeljih gorniške tradicije, obiskovalcem pa nudi aktivno preživljanje prostega časa brez velike in pretirano v okolje posegajoče infrastrukture.

Jezerce, ki ima obliko srca, so zajezili domačini v spomin na nekdanje veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime.

Je simbol Jezerskega in njegova najbolj privlačna točka. Med domačini in turisti so zelo priljubljeni sprehodi do Planšarskega jezera, gostišče ob njem pa nudi tudi dobro lokalno kulinariko. Po jezeru se poleti lahko zapeljete s čolnom in supom ali pa se ob njem le sprehodite.

Pohodništvo
SONY DSC

Jezersko je s 15 kilometri urejenih prog za smučarski tek v zadnjih letih postalo center teka na smučeh.

Izhodišče za navdušence teka na smučeh predstavlja Planšarsko jezero, ob katerem je v zimskem času urejeno tudi umetno drsališče. Prav tako je Jezersko raj za turne smučarje, pa tudi za zahtevnejše gorniške navdušence, ki se lotevajo resnejših alpinističnih spustov ali pa plezanja na zaledenelih slapovih. Nekateri se pridejo sem zabavat na urejene sankaške poligone, spet drugi pa si okolico ogledajo na krpljah.

Zdravilna mineralna voda, imenovana Jezerska slatina, izvira nad Ankovo domačijo na Jezerskem.

Še posebej pitje priporočajo bolnikom, ki se srečujejo s srčnimi in krvožilnimi obolenji, v Nemčiji in sosednji Železni Kapli pa jo uporabljajo tudi kot kopel v zdravstvene namene. Izvir je že v 17. stoletju v svojih zapisih omenjal Janez Vajkard Valvasor, njeno prepoznavnost pa je spodbudila uporaba za turistične namene, ki jo v zadnjih letih turistični ponudniki na Jezerskem ponovno obujajo.

Ankova slapova
Češka koča

Pod severno steno Grintovca se nahaja najstarejša v izvirniku ohranjena koča v gorah pri nas - Češka koča.

Kočo je zgradila češka podružnica Slovenskega planinskega društva, njena arhitekturna podoba pa predstavlja češko kmečko kočo z nekaterimi “jezerskimi” stavbarskimi značilnostmi. Material za kočo so pridobili kar s posekom okoliških macesnov, zgrajena pa je bila v enem letu. Do koče vodi razmeroma nezahtevna planinska pot, ki pa predvsem v zgornjem delu vseeno zahteva dobro planinsko obutev in pripravljenost. Drugo možnost pristopa do Češke koča pa predstavlja prva športna ferata v slovenskih Alpah.