Cerklje na Gorenjskem

Kraj predstavlja prvi stik s Slovenijo in njeno zeleno alpsko pokrajino, saj se nahaja nedaleč od največjega slovenskega letališča.

Na stičišču Ljubljanske kotline in alpskega sveta Kamniško-Savinjskih Alp so Cerklje na Gorenjskem izhodišče številnih pohodniških in kolesarskih poti. Poleg številnih sakralnih objektov, kot sta nekdanji samostan dominikank v Adregasu in cerkev Marijinega Vnebovzetja v središču mesta, si je možno ogledati tudi čebelarsko-kmečki muzej s predstavitvijo zgodovine razvoja čebelarstva. Že večkrat nagrajena kot najbolj urejena in gostoljubna v Sloveniji, pa je bila občina Cerklje na Gorenjskem v raziskavi iz leta 2018 razglašena tudi za kraj, kjer se najbolje živi.

Krvavec je gora v Kamniško-Savinjskih Alpah, najbolj znana kot zimsko športno središče s smučiščem, ki je od prestolnice oddaljeno le 25 kilometrov.

Skupno ima smučišče, do katerega se dostopa s kabinsko žičnico, okrog 26 kilometrov smučarskih prog in 13 naprav. Poleg šole smučanja se lahko na Krvavcu preizkusite tudi v turni smuki ali pa se zvečer spustite po osvetljeni sankaški progi. Na Krvavcu nudijo izposojo vse opreme za zimske aktivnosti, imajo pa tudi dolgoletne izkušnje na področju servisa.

Krvavec pozimi
Krvavec poleti

Krvavec pa številne aktivnosti nudi tudi v poletnem času, ko se med drugim odpre pustolovski park.

Adrenalinski poligon, ki poteka skozi gozd, predstavlja pustolovščino za vso družino, saj so izzivi pripravljeni na različnih težavnostnih stopnjah. Poleg tega pa se lahko obiskovalci vseh starosti zabavate na plezalnem stolpu, spustu s tubo in igranju frizbi golfa. Krvavec pa je tudi priljubljena pohodniška in kolesarska destinacija, med drugim se tukaj nahaja eden vodilnih evropskih Bike parkov.

V skrivnostno tančico odet grad Strmol, eden najstarejših ohranjenih gradov, sodi med najlepše poročne lokacije v Sloveniji.

Romantična podoba starodavnega gradu, ki kraljuje nad skrbno urejenim posestvom, prevzame na prvi pogled. Ime je dobil po svojih prvih lastnikih Strmolskih in tako spada med redke gradove, ki so ohranili slovensko ime. Premišljeno izbrano pohištvo predvojnega lastnika, umetniška dela in drugi vredni predmeti na vsakem koraku pripovedujejo zgodbe preteklih dni in ustvarjajo prijetno atmosfero.

Grad Strmol
Dvor Jezersek_Galerija_Seminarji_O postavitev1_foto Matic Kremzar

Tik pred Cerkljami na Gorenjskem se nahaja kulinarični center Dvor Jezeršek, ki ga vodi eden najbolj znanih slovenskih chefov, Luka Jezeršek.

Več kot 250 let stara domačija pa ne ponuja le odlične slovenske kulinarike, ampak pod eno streho združuje hotel, konferenčni prostor in Akademijo Jezeršek. Dvor pa predstavlja tudi priljubljeno poročno lokacijo.